Blogginlägg
Hyra eller köpa lägenhet, vad behöver man fundera kring?

Hyra eller köpa lägenhet, vad behöver man fundera kring?

Juli 2022, reporäntan höjs med 0,5% till 0,75% och riksbanken flaggar för fortsatta räntehöjningar för att stävja inflationen. Hur påverkad det mig som individ i mitt boende?

Värdering av bostadsrätt.
Bostadsrätten aktuella värde påverkas av många olika faktorer, självklart av faktorer som bostadens storlek, föreningens ekonomi och bostadens läge. Men priset avgörs av av rådande konjunktur, marknadsläge, utbud, efterfrågan och räntemiljö.

Ombildning av hyresrätt till bostadsrätt.
Det nämns ofta att det alltid är rätt utifrån ett ekonomiskt perspektiv att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt och att hyresrättsinnehavaren kan köpa bostadsrätten med ca 30% rabatt jämfört med vad bostadsrätten kan antas säljas för som marknadspris om den säljs igen. Detta stämmer förmodligen ganska bra de senare årens då bostadsmarknaden befunnit sig i en lågräntemiljö. Hur kan detta komma sig? En professionell förvaltare av flerfamiljshus med hyresrätter behöver en marginal för sitt förvaltande och det är denna marginal som en nybildad bostadsrättsförening ej behöver ha och det ges då möjlighet att lägga ett högre bud av bostadsrättsföreningen på fastigheten jämfört med vad en annan proffesionell förvaltare kan lägga. Således finns möjlighet för hyresgäster att köpa loss sina lägenheter då bostadsrättsföreningen oftast kan lägga ett högre bud jämfört med andra aktörer.
Tittar med mer ingående på detta så ser man att när hyresrätten övergår och blir bostadsrätt så ges möjligheten till bostadsrättsinnehavaren att sälja i ett senare skede till den köpare som bjuder högst. Just denna faktor att det endast är den som betalar högst medför att ökningen i ekonomiskt värde blir så stor efter ombildande. I en bostadskö är ordningen en annan, endast den som står högst upp i kön kan erhålla bostaden och således kan man betrakta att den kötid man har stått i bostadskö och fördelen det ger har på ett sätt ett ekonomiskt värde då det ger möjligheten till ett hyreskontrakt på en lägenhet.

Värdering av hyresrätt.
En hyresrätt har ingen ekonomiskt värde i den betydelsen att hyresrätten kan säljas och inbringa pengar till den som har kontraktet. Då det råder stor brist på hyresrätter i framförallt storstäderna så trycker detta upp priset på bostadsrätter
då flertal ej har möjlighet att erhålla hyresbostad i det område de söker.

 

Försäljning av bostadsrätt.
Att styla sin bostad kan ge ett bättre pris i slutändan jämfört med att sälja den som den ser ut. Möbler passande bostaden som exempelvis ett snyggt vitrinskåp i vardagsrummet eller fräck industriell skänk i hallen kan göra stol skillnad hur bostaden upplevs under visningen. Det finns olika företag som hjälper till med homestyling, assistans med allt från mindre justeringar till mer omfattande stylingar erbjuds, kostnader för uppdrag varierar med arbetsinsatsen och nedlagd tid.

Köpa bostadsrätt eller hyra istället?
Valet faller ofta på hur situationen ser ut för individen ekonomiskt och hur marknaden ser ut för bostadsrätter och hyresrätter i de områden man söker boende. Exempelvis i storstäderna är kötider 10-15 år i vissa områden så där finns ingen chans att erhålla en förstahandslägenhet inom rimlig tid således ges endast möjlighet att köpa en bostadsrätt.